Afbeelding
Foto: Pexels
Foto: Pexels
Tijdens de National Novel Writing Month (NaNoWriMo) gaan schrijvers over de hele wereld de uitdaging aan om 50.000 woorden in de maand november te schrijven. Dat is 1666 woorden per dag! Het liefst wil je zo veel mogelijk blijven schrijven tijdens, maar ook na november. Hoe pak je dat aan?
Door een plan te maken heb je houvast, weet je waar je staat in je planning én het geeft je een voldaan gevoel wanneer je op schema loopt. Slim is om in je plan je hoofdstukken te omschrijven. Denk aan twee of drie zinnen, waarin je zegt wat er moet gebeuren en wat het doel is van je hoofdstuk. Kazim en Lianne concurreren op vijandige wijze om dezelfde baan, maar ze worden geen van beide gekozen. Ze schamen zich voor hun gedrag. Het doel in dit geval is een plottwist (ze krijgen allebei de baan niet) en de groei van de personages (ze leren van hun fouten).
Of maak juist geen schrijfplan! Dat klinkt tegenstrijdig, maar een plan heeft ook nadelen. Een boek schrijven is een proces, verhaallijnen en personages veranderen gaandeweg en je plan moet elke keer aangepast worden. Dit kost alleen maar tijd en haalt je uit het creatieve proces. Het is dus erg afhankelijk van wat voor soort schrijver jij bent. Ben je een plotter? Dan maak je een schrijfplan. Laat je het verhaal liever uit je stromen? Dan schrijf je efficiënter zonder plan.
Of je nu een liever planmatig schrijft of niet, het is hoe dan ook handig om in ieder geval het eindpunt te weten. Als je tijdens het schrijven het eindpunt nog moet verzinnen, is de kans groot dat je vastloopt. Zonde van de tijd dus!
Weet je even niet hoe je hoofdstuk 8 moet schrijven? Kijk je er dan niet te lang stuk op. Als je een plan hebt, weet je wel wat er in hoofdstuk 10 gebeurt. Als je daar wel inspiratie voor hebt, schrijf dat dan! Niemand heeft gezegd dat je in chronologische volgorde moet schrijven. Zeker niet tijdens NaNoWriMo.
Onthoud: je schrijft een eerste versie. Het oppoetsen van je verhaal gebeurt tijdens het herschrijven. Het is zonde van je tijd om urenlang woordjes te vervangen in hoofdstuk 1 als later blijkt dat het hoofdstuk helemaal opnieuw moet.
Jij bent in de woonkamer aan het tikken, terwijl je partner de televisie keihard aan heeft en je telefoon constant trilt. Klinkt niet als een ideale schrijfplek, toch? Probeer deze te creëren en denk aan de volgende punten:
• Ga ergens zitten waar je alleen bent en het liefst aan een opgeruimd bureau.
• Zet je telefoon uit, op vliegtuigstand, op stil of stop hem in een kluis.
• Zet eventueel een eierwekker op een uur en zorg dat je ook dat hele uur schrijft.
• Ga op zoek naar een tijd waar jij goed aan het werk kan. Is dat vroeg in de ochtend? Tik dan twee pagina’s voordat de rest van het land wakker wordt. Of ga je liever na het avondeten aan de slag? Kijk wat voor jou werkt.
• Maak het vooral een gewoonte! Onderzoeken zijn het niet altijd eens hoelang het duurt om van iets een gewoonte te maken, maar reken maar op drie maanden. Als jij maandenlang elke dag schrijft, zal je merken dat je automatisch achter je computer gaat zitten om jouw woordenaantal te schrijven.
Zoals gezegd, je wil het schrijven volhouden en er een gewoonte van maken. Misschien lukt dat niet met 1666 woorden per dag, maar schud je wel 500 woorden uit je mouw net als Graham Green. Of schrijf je liever in één weekend 10.000 woorden zoals Maarten ’t Hart. Bij welke schrijver past jouw schrijftempo?
Waar wacht je nog op? Stop met lezen en begin jouw schrijfavontuur!
Topauteur Herman Koch geeft naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe boek advies aan jonge schrijvers. Meld je aan!
Dit nummer niet missen? Neem vóór 24 januari 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!
Ervaren redacteur Maria Genova deed voor Schrijven Online meer dan dertig manuscriptbeoordelingen. Lees haar tips in het komende nummer!
Mariken Heitman geeft tips! Meld je aan en ontvang dit nummer.